petak, 2. srpnja 2010.

CHOUX (ŠU) TIJESTO



Ako ne volite kolače s puno maslaca, teških jako zaslađenih krema i zasitnih dodataka od badema ili lješnjaka, ako volite da je desert lagan poput oblačića - za vas su pjenasti, lagani s tek malo kreme ili preljeva profiteroli, ekleri i "princeze".

Ti veseli kolačići pripremaju se od tijesta koje ima jako slikovito ime - choux (čit. šu).





Poznata kuhano-pečena mješavina brašna i malo maslaca ukuhana u vodi umiješana s jajima, osnova je za neke od najomiljenijih slatkiša. Različito oblikovane kolačiće pečemo na visokoj temperaturi. Osnova od tijesta se može peći i u dubokom ulju, kao što se peku španjolski churros koji se serviraju uz čokoladu ili kakao.

Francuska i austrijska kuhinja su varijacije na temu kuhano-pečenog tijesta dovele do savršenstva. Ekleri podnose sve vrste krema i punjenja, a uz malo karamel ili čoko glazure pretvaraju se u pahulju punu slasti.

Kolačić posve neutralnog okusa, lagan i pjenušav, savršena je podloga za omiljene princez krafne punjene kremom od vanilije i posute šećerom u prahu.




Ovo univerzalno tijesto izmislio je izvjesni Panterelli, kuhar Katarine Medici 1540. godine kada je kraljica majka napustila Firencu.

Nazvao ga je Pate a Pantarelli, a novotarija je vremenom evoluirala u danas nam poznatu poslasticu.

I orijentalne kolače pune meda i šećera - egzotične tulumbe radite od osnove "šu" tijesta. Zalijte valjčiće "agdom" - sirupom od meda, a ako dodate puno soka od naranče i sve ohladite neće biti tako ubojito slatki.

Želite li male zalogajčiće za zabavu, nema pogodnije varijante: napecite male vragolane, režite ih po sredini i punite čime god poželite: paštetama, sirom, namazima, komadićima pancete ili povrtnim pastama.

A tek gougeres....




Gougeres su slane pogačice s dodatkom sira koje Francuzi obožavaju. U pokrajini Bourgogne ponose se čuvenim vinom regije Chablis, a uz to vino poslužuju nabolje gougeres (čit. gužer).

Čuveni chef Alain Ducasse svoju verziju posipa Gruyereom i muškatnim oraščićem.

A vi?

Probajte s malo paškog sira, a ako već nemate čašu chablisa, rashlađen pošip ili vrbnička žlahtina bit će savršena zamjena.





2 komentara :