petak, 7. svibnja 2010.

VENECIJA



Veneciju bije glas jako lošeg mjesta za gastronomske pothvate. Je li tome razlog površnost posjetitelja koji, časne iznimke neka se ne uvrijede, uglavnom protrče poznatu "stazu slonova" Trg Sv.Marka - most Rialto na kojoj je gastronomska konfekcija dostigla valjda, najcrnje dno ili je krivac skromna ponuda specijaliteta u mletačkim gostionama?

Istina je negdje na sredini.

Horde turista koje svakodnevno posjećuju ovaj grad najjednostavnije je nahraniti nekom od verzija fast fooda koje se naplaćuju preko svake mjere skupo. Ali, ako raspolažete s malo više vremena nećete pogriješiti ako zavirite u uličice iza Rialta i oko tamošnje tržnice.


Naići ćete na male restorančiće i zalogajnice u kojima poslužuju sardine na sto načina,jetrica u luku,sendviče s mariniranom ribom,palentu prelivenu "šugom" od sipe,crni rižoto ili u dubokom ulju pržena tijesta pripravljena na sto načina.

Ako budete imali sreće možda neletite i na veliki lonac graha s tjesteninom koji je omiljen posvuda, ali u Italiji ga smatraju specijalitetom regije Veneto.


Ovaj grad je u doba svoje najsjajnije slave i veličine u 15.stoljeću bio najveća luka na svijetu i središte trgovine. Sa svih strana svijeta su pristizali začini i neobični plodovi,a dekadentnim Mlečanima ništa nije bilo ni dovoljno skupo ni dovoljno otmjeno. Možda su još u to doba nastale marinade od srdela - sarde in saor, obogaćene muškatnim oraščićem ili kakvim drugim egzotičnim začinom. Ovo se jelo poslužuje hladno. Glavna je delikatesa za Uzašašće, treće nedjelje  u lipnju. Jedu se marinade po barkama i gondolama ili za stolovima pred gostionicama u iščekivanju vatrometa.

Nezaobilazna su i jetrica na venecijanski - figa a la venessiana- ako se držimo mletačkog narječja. Tanki odresci jetrica pripravljaju se u luku uz dodatak vina ili, još bolje, marsale. Poslužuju ih s palentom ili pireom od krumpira.

Želite li popiti nešto doista specifično za ovaj grad naručite spriz, nešto poput špricera:soda voda, bijelo vino i malo nekog gorkastog likera-bitter campari, aperol, select - s kriškom limuna ili maslinom. To piće je za sobom ostavila habsburška vladavina, a u svakom baru ga miješaju na svoj način. Ugodno osvježava i lagano klizi niz grlo.


Popijte ga na poljani Santa Margherita ili u kakvom baru u Arsenalu. Zasladite se gianduiottom sladoledom iz kalupa bogata čokoladnog okusa s lješnjacima i slatkim vrhnjem.

Ne budite stranac, raskomotite se i lutajte uz kanale i kanaliće, ali ostavite nešto i za ponovni dolazak. Pozdravite Serenissimu općeprihvaćenim talijanskim pozdravom ciao, ali sjetite se da je nastao od mletačkog s'ciavo - sluga pokoran.










Nema komentara :

Objavi komentar