petak, 21. svibnja 2010.

SAMONIKLO BILJE



Davno prije nego je "prirodno", "bio" i "ekološko" ušlo u modu, naši su preci jako dobro znali da je priroda bogata i darežljiva i tamo gdje se ne bismo nadali. U svakom guštiku uz rub puta, na livadi, u šumi, uz more pa čak i iz čistog kamena niču biljke čudesne ljepote i neodoljiva okusa. Iako nas je siromaštvo natjeralo na iskušavanje raslinja i plodova iz prirode, ponekad i s teškim posljedicama, danas su te samonikle biljke postale dio vrhunske gastronomije.


Ostavit ćemo ovaj put po strani cvijeće, gljive i plodove i prošetati po livadama, šumama i uz more gdje nas u ovo doba godine čeka pravo obilje. Počnite na vikend šetnji u obližnjoj šumi gdje ćete uz rubove i prilazne staze sigurno pronaći koprivu. Ta "oštrokondža" u sebi krije pravu riznicu zdravlja i okusa.


Pravim imenom Urtica dioica L. – Urticaceae, kopriva je puna vitamina C, karotena, željeza, kalcija... Berite mlade biljke i pripremajte ih kao špinat ili blitvu. Dobro će se ponašati i blanširana u salati ili kao dio "zelenjave" u gratiniranim jelima, a njome možete i puniti vučeno tijesto, pirjati je s rižom ili uz malo svježeg sira poslužiti kao dodatak palenti.

Nezaobilazne su naravno i divlje šparoge koje su stekle veliku slavu kroz kuharske tv emisije i časopise, a time i pomalo komično visoku cijenu na tržnicama. Ali, za užitak u specifičnom gorkastom okusu bacit ćemo se u trošak, ako već nismo blizu kakve istarske ili dalmatinske šikare da šparoge naberemo sami.


Kontinentalni bljušt je svakako jestiv i ukusan u omletu ili salati s kuhanim jajima, ali nema tu oštrinu i apartnost koje imaju male zelene klasaste šparoge.

U našoj dalmatinskoj mišanciji sastale su se sve biljke koje su vrijedne Dalmatinke kroz naraštaje prepoznale kao dar iz prirode: divlji radić, koromač, luk, ljutika.. Mišancija je najbolja uz plavu ribu, ali i uz malo suhog mesa ili graha dat će aromatično i bogato jelo.


Ako ste često u prirodi i imate malo botaničkog znanja možete istražiti veliki vrt koji nam je na raspolaganju: kiselica, kadulja, menta, motar, loboda, trputac...
Istražujte i miješajte okuse, ali ako niste sigurni u svoje znanje potražite pomoć poznavatelja ili kakvog dobrog priručnika. Učinite nešto za svoje zdravlje i potražite ukusne biljke, a ako ne nađete ništa – barem ste uživali u šetnji.


Nema komentara :

Objavi komentar