petak, 28. svibnja 2010.

KREME
Kad poželite "nešto slatko", a voće vam se ne jede, pećnica ne dolazi u obzir u vreli ljetni dan, zaliha slatkišaje presušila - jedino što vam preostaje je neka krema: mirisna, slasna, voćna ili čokoladna.
Izbor je neiscrpan.

Da biste se odlučili za jednu od zamamnih svilenkastih, laganih, mliječnih, voćnih ili neodoljivih čokoladnih delikatesa prolistajte malo neku kuharicu ili jednostavno pustite mašti na volju.
Možete birati između nekoliko velikih grupa krema koje određuje način pripreme i naravno, sastojci. Najjednostavnije su kreme - pudinzi koji su zapravo škrobno brašno ukuhano u mlijeko i šećer. Dodavanjem vanilije, čokolade, nekoga likera ili arome dobit ćete brzo pripremljen i ukusan desert. Prelijete li njime komadiće voća ili ostatke kolača – to je već prava umjetnina.
Zamijenite li mlijeko vrhnjem i dodate jaja, a kuhanu smjesu ispečete u vodenoj kupelji dobit ćete glasovitu creme brulee, zvijezdu na francuskom nebu krema i pjenica. Ta je krema poznata posvuda u Europi, a imena su joj različita od zemlje do zemlje: talijanska crem caramel, španjolska crema catalana, a tu bi pripadala i naša rožata.

Volite li laganije slastice za vas su talijanska panna cota i sve varijante s ricottom i voćem.
Ako ste pak, čokoladoljubac prepustite se uživanju u laganim moussevima koji će vas očarati laganom teksturom i bogatim okusom čokolade. Čoko-varijante mogu ponuditi i "ozbiljne" kreme s komadićima ušećerena voća, likerima, prženim bademima ili lješnjacima, čilijem ili kakvim egzotičnim dodatkom.
Ako vam se sve ovo čini komplicirano smiksajte malo mascarponea s voćem, prelijte s malo likera ili jogurta stavite u čašu, zakitite trešnjom ili kakvom grančicom i počasite prijatelje vašom crème de la crème.


Nema komentara :

Objavi komentar