petak, 14. svibnja 2010.

ČEŠNJAK


Došao je iz dubina prošlosti, s prostranih stepa središnje Azije i u svom pohodu na zemaljsku kuglu osvojio je prvo Bliski Istok. Nije to legenda o nekom istočnjačkom caru nego o skromnom, ali neodoljivom - češnjaku.
Čudesni Allium Sativum jedna je od prvih biljaka koje je čovjek uzgajao. Doduše, u to vrijeme samo kao lijek i naravno, kao važan sastojak magijskih obreda i napitaka. Jedino je u starom Egiptu zabilježen kao hrana.

U vrijeme prvih doseljenika u Ameriku još je bio smatran lijekom. I danas se koristi kao vjeran pomagač u snižavanju krvnog tlaka i razine kolesterola u krvi. No, njegova glavna uloga je u kuhinji. I nezamjenjiva je.

Mladi strukovi češnjaka koje u ovo doba godine još uvijek možete naći na tržnicama imaju divan, malo orašast, nježan okus koji narezan i pomiješan s malo maslinova ulja čini čuda na gotovo svemu čega se možete domisliti: tjestenina, mladi pečeni krumpir, lešana riba, svježe salate, kuhano meso, feta sir ili svježi sir iz Zagorja...


Sa "starim", suhim glavicama češnjaka budite malo umjereniji - imaju jači, puniji, agresivniji okus, ali su jednako neodoljive. Zamotate li glavicu češnjaka u papir za pečenje i ubacite u pećnicu dok se peče meso ili povrće, dobit ćete mekanu ukusnu kremu koja će oplemeniti sve čega se dotakne. Samo malo narezanog češnjaka bačenog na maslinovo ulje i mrvicu papričice od tanjura skuhane pašte učinit će vrhunski užitak.



Kada kupujete češnjak pokušajte izbjeći one plastične vrećice s navlas istim glavicama, slaba mirisa i malo žilave teksture. Probajte na tržnici nabaviti češnjak koji ima blago ljubičastu ljusku, nepravilne režnjeve, a dok ga režete lijepi vam se za prste. Ogulite, narežite ili kuhajte cijele režnjeve u varivima i juhama, pecite ga neoguljenog uz snažna mesa, ali nemojte ga gnječiti u onim napravicama-gnječilicama jer će i najfiniji češnjak dobiti neugodan, kiselkast okus. Dok pripremate umake pazite da ga ne prepečete jer postaje gorak, ali ako ga prokuhate u mlijeku i istučete u pire s malo soli i papra dobit ćete umak bez premca.



Nezaobilazan je u pestu, alioliju, tarator umaku.... Green Mojo nije ime nekog talismana nego urnebesno ljutog umaka s Kanarskog otočja, skoro tako vatrenog kao što je Nam Prik s Tajlanda, a uz papričice češnjak je ključan sastojak.

Treba li spomenuti da češnjak ostavlja ponešto agresivan trag u dahu, zato ne budite sebični - ponudite ga svima oko sebe.



1 komentar :