petak, 23. travnja 2010.

ŽENSKA IMENA



Mmmm, kako ja volim Šarlotu!

Ah, Štefanijo moja draga, kako divno mirišeš...
Ana Pavlova je kraljica!

Kad začujete ovakve uzvike pomislite li da se netko zaljubio ili da uzdiše nad zamamnom mesnom roladom ili se divi savršenom kolaču?



Čitajući recepte po kuharicama, bilješkama u tekicama i masnim papirićima često ćete naići na ženska imena u svim oblicima i u svim vrstama jela. Neka su nastala tako da su fini kolači dobili ime susjede kod koje smo ih probali, neko drugo jelo ima ime kreatorice ili slavne osobe u čiju čast je izmišljeno.

Breskva Melba je poznati desert sa sladoledom, koju je poznati francuski chef Escoffier izmislio u čast Nellie Melbe, operne pjevačice. Još je jedna velika umjetnica zaslužila da jedan prekrasan desert nosi njeno ime: Anna Pavlova je dobila svoju tortu na gostovanju u Australiji i Novom Zelandu kada je chef u hotelu u kojem je boravila kreirao doista čudesan desert - torta s baiser podlogom i bogatim "plaštom" od šlaga i voća koji podsjeća na baletnu suknjicu.



Priča o madeleine kolačićima iz Proustova romana je svima znana i draga. Svatko od nas ima neki "kolačić" koji nas vraća u djetinjstvo. Ovaj čajni keks je dobio ime po nekoj Madeleine koja ih je ispekla za Stanislawa Lezczynskog, Vojvodu od Lorraine, a njemu se čajno pecivo tako svidjelo da je dio poklonio svojoj kćeri, Marie, ženi Luja XV. Tu počinje slava maloga kolačića za velike uspomene.



U svakoj se kuhinji peče ili kuha neko jelo koje nosi ime neke nama drage osobe koja je zaslužna da smo ga zavoljeli.

Stotine Branki, Mirjana, Helena i Ana upisane su naše recepte i naša sjećanja na draga ženska lica koja su nas razveseljavala mirisnim kolačima ili toplim juhama. Još u ona vremena kad su se tanjurići s kolačima ponosno nosili u susjedstvo da se pohvalimo kuharskim umijećem i obradujemo drage osobe nastale su Barica kocke ili Susjedin kolač ili pak Štefica, naša omiljena mesna rolada iz čijeg se središta smije sjajni žumanjak i uvijek nas podsjeti na ručkove kod dragih baka i teta.

A ponekad i jezik i gastronomija naprave salto mortale pa rusko pecivo postane žensko ime - Piroška.










1 komentar :