petak, 16. travnja 2010.

PALENTA



"Ni prostije hrane, ni većega gušta!" – uzviknuo je jedan oduševljeni gost neke zagorske kleti probavši palentu prelivenu otopljenim sirom.

I bio je u pravu.




Otkad nam je iz Novoga svijeta pristigao kukuruz ne prestajemo se oduševljavati kad vidimo što sve može malo kukuruznoga brašna i slane vode. Već odavno se jednostavna "seljačka hrana" prometnula u vrhunski specijalitet s bezbroj varijanti i još toliko imena. U našim krajevima palentu zovu još i žganci, pura, prpa, jaglji, ali uvijek se radi o nekoj varijanti istog načina pripreme: kukuruzna krupica ili krupnije mljeveno kukuruzno brašno kuha se u određenoj količini vode. Ovisno o količini vode palenta poprima različitu konzistenciju. Manja količina znači i gušću, tvrđu palentu, a veća količina vode rjeđu, kašastiju masu.

Temperatura kuhanja, kao i vrijeme, također mijenjaju okus i izgled ovoga obroka. Sve navedeno, omogućuje jednostavno spravljanje jela s "tisuću lica".

Taj obrok osim što će biti ukusan,bit će i prava riznica zdravlja: oko 60g kuhane palente sadrži samo 44 kcal, samo dva majušna grama masti, znatnu količinu beta karotena, vitamina B1, a bogatstvo prehrambenih vlakana čini je doista čudotvorkom.




Vjerojatno ne postoji namirnica koja se ne bi slagala s okusom palente koji je istovremeno i neutralan i specifičan, prepoznatljiv i uvijek nov. Ako krenete od grude žganaca prelivenih mlijekom doći ćete preko priloga uz bogate gulaše od divljači ili umaka od vrhunskih morskih delikatesa do okruglica, zapečenih feta gusto ukuhane palente, do kaša umiješanih s aromatičnim sirevima ili začinskim travama.




Probajte u palentu skuhanu na vodi obogaćenoj maslinovim uljem dodati naribani parmezan ili neki drugi bogati , aromatičan sir pa još vruću masu ulijte u kalup za kuglof ili, još bolje, više malih kalupa za kolače. Kad se masa ohladi dobit ćete sjajno predjelo koje će uz malo povrća ili sira postati lagani samostalni obrok.

Ni deserti ne mogu izbjeći palentu: probajte je kao puding obogaćen voćem, medom ili svježim sirom, zapečenu kao kolač, narezanu na ploške prelivenu umakom od bobičastog voća, s maslacem, jajima i malo brašna kao podloga za najfinije torte...

Palenta je kao lijepa žena: ukrasa joj ne treba, ali svaki joj dobro pristaje.
















Nema komentara :

Objavi komentar