utorak, 16. ožujka 2010.

Bisara s pogačicama



Pripremite:


2 šalice kuhanoga boba
1 manja glavica luka, usitnjena
2 režnja češnjaka
1 žlica istučenoga korijandra
listovi peršina
kumin
papar i sol po ukusu
malo maslinovog ulja


Ako koristite svježi bob, očistite vanjske "košuljice", a onaj iz konzerve dobro isperite, sušeni namočite nekoliko sati prije kuhanja.




Istucite korijander i kumin u mužaru, dodajte luk i češnjak pa načinite kašastu smjesu. Mlaki bob smiksajte u blenderu ili štapnim mikserom, dodajte lišće peršina i malo maslinova ulja.

Naravno da možete smiksati i začine, ali sitni komadići koji ostanu nakon obrade u mužaru jako su ukusni i "grickavi".

Izmiješajte sve sastojke, posolite i popaprite.



Ovaj namaz najbolje prija uz pogačice, ali je izvrstan i kao dodatak povrću ili umacima.



Marokanske pogačice (pita)

4 šalice bijeloga brašna
2 šalice oštrog brašna ili sitnog griza
2 žlice šećera
3 žlice maslinovog ulja
1 vrećica suhoga kvasca
malo tople vode

Od svih sastojaka umijesite malo rjeđe, ali ne ljepljivo tijesto. Načinite kuglice veličine tenis loptice i ostavite da se dižu oko sat vremena. Formirajte tanke pogačice i pecite ih na zagrijanoj tavi.

Okrećite da poprime zlatno smeđu boju. Sjajno će prijati uz hariru, sve vrste namaza ili povrtne juhe.

Možete napraviti i slatku varijantu ako dodate pola šalice šećera i dva jaja. Postupak pripreme je isti, a služe se uz voće, med i neizbježni marokanski čaj od metvice.










1 komentar :