petak, 22. siječnja 2010.

ROLADE



Žuto, spužvasto biskvitno tijesto, sjajnocrvena marmelada od ribizla ili tamni, gusti starinski pekmez od šljiva spiralno smotan u kotačiću najukusnijeg kolača na svijetu - to je "bakin rolat". Brzi kolač za hitne slučajeve: loše ocjene, ljubavnu krizu, loš dan na poslu ili naprosto želja za slatkim...





Takva jednostavna i omiljena rolada ja i osnova poznate, otmjene slastice charlotte royal - privlačnog spoja bogate kreme i blagog okusa biskvitnog kolača i voćnog punjenja.

Neobično je kako malo rolanja i motanja, obični komad mesa ili tijesta mijenja u sofisticirano jelo. Čak i naše omiljene štefanije s malo dodataka mogu poprimiti novi lik: u osnovu od mljevenog mesa i začina osim kuhanih jaja umotajte i nekoliko štapića kuhane mrkve, koji list špinata ili blitve i na tanjuru ćete imati pravu slikarsku paletu. Nježne teleće odreske zarolajte s malo premaza od dinstanog mladog luka i šuga od rajčice, pribodite ih ili uvežite, kratko prepecite i - uživajte!




Rolajte i povrće. Blanširani listovi kelja ili mladog kupusa mame na motanje i zamatanje. Punite ih pirjanim mesom peradi s dodatkom češnjaka, složite u posudu i zapecite preliveno vrhnjem.

Širom svijeta omiljena je rolada ili da budemo jezično korektni - savitak: pork roast iz Velike Britanije je but punjen sadržajem svježe kobasice, slična je i pečenka iz Švedske koja se puni suhim šljivama, mota i peče u pećnici. U Argentinskoj kuhinji koja obiluje na daleko poznatim steakovima jedna od omiljenih inačica je matambre - rolani goveđi odrezak.

Slatke rolade nisu manje ukusne i slavne: božićni kolač iz Francuske - buche de Noel ili po naški panj torta. Profinjeni savitak kneza Puecklera je naročito rafinirana kombinacija čokoladnog tijesta i bogatog vanilija ili malaga sladoleda.




Pokušajte i sami iznijeti na stol nešto novo: u šalicu blanširane i izmiksane blitve ili špinata dodajte snijeg od 4 bjelanjka, 5 žlica oštrog brašna, malo praška za pecivo, 4 žumanjka umućena s malo soli i paprom. Izlijte tijesto na papir za pečenje, pecite 15 minuta i pečeno odmah zavijte u papir na kojem se tijesto peklo. Kad je hladno odvijte i punite čime vas volja: krem sirom, kajganom, listovima šunke, ajvarom, paštetom od tune. Lijepo i ukusno.

Rolajte i probajte.






 

Nema komentara :

Objavi komentar