ponedjeljak, 4. siječnja 2010.

OSTANJKI





Blagdani su za nama.

Cijeli prosinac još od Svetog Nikole pa do Božića i Nove godine i u siječnju do Sveta tri kralja, kuhalo se i jelo, gostilo i pretjerivalo, ponosno dočekivalo goste uz nezaobilazne juhe, sarme, pečenja i kolačiće. Isprobavali smo i nove recepte, nove namirnice i inovativne pristupe. Nakon gargantuovskih gozbi, sjaja božićnih i novogodišnjih večera po hladnjaku se vuku ostaci pečenja, kuhanog mesa iz juhe, suhi kolačići čekaju zatvoreni u metalne kutije, panettone se već osušio, a trokut čokoladne torte tužno čuči pod staklenim zvonom.



Naravno da se to sve da riješiti jednim pritiskom stopala o papučicu kante za smeće, ali nije li doba bacanja i traženja kraćih puteva već daleko iza nas? Nismo li u dobu recikliranja, oporabišta i racionalnog trošenja? Pa ako baš nikako drugačije ne možete budite "in" i reciklirajte svoje "ostanjke" u privlačna gastronomska iznenađenja. Iako, ni tu nismo na posve nepoznatu terenu: još 1888. godine u knjizi "Nova zagrebačka kuharica" Marija Kumičić je poglavlje naslovila "Uporaba mesnih ostataka" i predložila jela koja su i danas privlačna .

Isušene komade pečenja uz malo mašte pretvorite u šminkersku terinu, aspik ili složenac. S puno pirjanoga luka, češnjaka, nešto umaka od rajčice i čili papričice dobit ćete savršenu podlogu za pretvarenje ostataka u privlačno i ukusno jelo.

Isprobano stotinama puta kuhano meso u salati može biti posve novo gastronomsko iskustvo ako uobičajeni luk zamijenite krupno naribanom mrkvom, komadićima celera ili svježim usitnjenim porilukom. Začinite salatu sokom grejpa, pospite tostiranim bademima ili pistacijama. Dovršite s nekoliko kapi maslinova ulja, komadićima pikantnog sira i svježe mljevenim paprom.


Svaki nepojedeni kolačić koji tuguje zaboravljen na nekom tanjuriću s malo ruma, vanil kreme, ukuhanoga voća ili slatkog vrhnja možete pretvoriti u pravu poslasticu.

Kuglofi, orahnjače i kolači sa suhim voćem su jako zahvalna podloga za kreme s voćem i vruće čokoladne preljeve. Ako vam se sve ovo čini komplicirano, dovoljno je da na usitnjeni, rumom poprskani panettone izlijete šalicu crne čokolade otopljene s malo vrhnja.

Uživajte i ponosite se svojom štedljivošću i kuharskim umijećem.



1 komentar :

  1. bravo cure!:)dodajem ideju za bread and butter pudding s panettoneom.

    OdgovoriIzbriši