četvrtak, 14. siječnja 2010.

KISELI KUPUS





Čim nam se približe božićni i novogodišnji partiji, domjenci, tulumi, dočeci i ispraćaji, zaredaju po časopisima, televiziji i u razgovorima savjeti kako se oporaviti od pretjerivanja u jelu, a naročito u piću, kralj svih spasonosnih akcija je kiseli kupus i njegov eliksir - rasol. Kako i ne bi bio kad je prava riznica vitamina C, vitamina K i B6, folne kiseline, kalcija i kalija. Masnoća nema, a 100g toga čarobnjaka ima samo 18 kcal.

Ako se jesenas niste pobrinuli i u špajzu, šupu, podrum ili na balkon smjestili posudu s kupusom koji sad širi "čudan" miris, ali zlatno žutim glavicama i škripavim ribancem nagrađuje trud, nabavite kiseli kupus na tržnicama. Pazite da mu miris nema tragova oštre arome octa. Pakiranja koja se prodaju po velikim centrima nerijetko su razočaravajuća kaša ili gnjecava gruda koja je nekad bila čvrsta glavica. Ako odbacite nekoliko vanjskih listova možda posluži u szekely gulašu, ali kao salatu ga ne možete ponuditi.




Upravo u salati kiseli kupus daje najviše - škripavi ribanac ili na rezance narezana hladna glavica začinjena s malo ulja i papra ili, ako volite, kojim ljutim feferonom, savršeno nadopunjava ličke pole sa sušenom slaninom, jaki gulaš od divljači ili grah sa suhim mesom.

Kao samostalno jelo kiseli kupus je neiscpna inspiracija - cijela se Europa prehranila ovim povrćem: od poljskog bigoša, njemačkih pirjanih ili zapečenih varijanti sa suhim mesom, mađarskih opako oštrih szekely gulyasa, podvarka i sarme koji nam stigoše od Bugara i bogata ruska inačica juhe od kiselog kupusa i svježeg mesa - šči, samo su najpoznatiji tradicionalni recepti. Naš lički kupus sa suhim mesom poslužen uz poznati brašnasti krumpir ne stidi se konkurencije.

Osim kao pratilac kobasicama i slanini, suhim rebarcima kiseli kupus može biti i šminker - lagano ga pirjajte na malo usitnjene pancete pa podlijte pjenušcem, začinite kimom i poslužite i uz svinjsku pržolicu ili krupno narežite glavicu i složite u vatrostalnu posudu s tučenom paprikom i malo timijana, podlijte suhim vinom i poslužite uz kuhanu govedinu ili perad.




A tek savijače...

Dajte mašti na volju i motajte kupus ili u lisnato ili vučeno tijesto, s pancetom, kimom, vrhnjem, s orasima, sa suhim grožđem...
Slažite listove debljeg tijesta sa slojevima kupusa i suhog mesa, režite male zalogaje i dobit ćete savršene prigriske za zabavu.

Ali, puna zdjela narezanog kiselog kupusa posuta svježe mljevenim paprom, ili tučenom paprikom, poprskana s malo ulja od buče je zimska kraljica svakoga stola.




2 komentara :

  1. Ćao! Ja sam korejski.
    Trošem tu fotografiju za domaćom.
    Hvala:)

    OdgovoriIzbriši
  2. A! Moja e meil adresa je pinkbear91@naver.com .
    Kad pogrešim, poslate e meil. Ćao:)

    OdgovoriIzbriši