četvrtak, 17. prosinca 2009.

PEČENJA







Stižu nam praznici.
Osim neizostavnih suhih kolačića, na svakom svečanom stolu sigurno će naći i pečenje. Zlatne guske ili pure, mirisne pisanice, odojci ili svinjske plećke, teleće koljenice ili prsa su kruna svakog božićnog objeda ili novogodišnje večere.
Najviše ih volimo s mlincima ili krumpirom hrskavo ispečenim u soku od pečenja,ali prijaju i s parenim knedlima,povrćem na salatu ili u laganim marinadama, dinstanim kiselim kupusom ili rafiniranim umacima od jabuka, brusnica ili suhih šljiva.

Uz pečeno carsko meso ponudite leću ili slanutak pripravljene na salatu s timijanom i ljutom paprikom ili ukiseljenim lučicama. Ako pečete teleću koljenicu ili prsa, osim omiljenih krumpira probajte i nešto novo – pire od dunja i jabuka zamirisan muškatnim oraščićem. Takav pire će oplemeniti lagano i sočno meso.





Svako meso koje ste odabrali za pripremu pečenja možete peći u pećnici i na štednjaku. Preporučuje se meso, ako je veća ptica ili veći komad svinjetine ili teletine, prethodno marinirati nekoliko sati.

Marinadu načinite od začinskog bilja po izboru: timijan ili kadulja će lijepo nadopuniti svinjetinu, a perad ili teletinu, kao i janjetinu uz malo ružmarina marinirajte u soku limuna ili limete. Senf, čili papričice, maslinovo ulje i malo kvasine oplemenit će i omiljeni svinjski kare ili pisanicu.

Ako pečete meso na štednjaku ugrijte masnoću i meso, posoljeno ili marinirano prvo naglo popržite da dobije lijepu boju. Nakon toga smanjite temperaturu i pecite pod poklopcem uz često i obilno zalijevanje sokom od pečenja.




U pećnici pecite veće komade mesa, perad ili divljač. Računajte da vam po kili mesa treba oko 90minuta pečenja, a za svinjska rebra nešto više od sat vremena.

Želite li poseban okus meso zalijevajte mješavinom vina i vode ili pred kraj pečenja stavite uz meso nekoliko jabuka ili dunja. Od tako ispečenog voća priredite izvrstan pire kao prilog mesu.





Nema komentara :

Objavi komentar