subota, 26. prosinca 2009.

Patkini vanil keksi


Maja prema Patkinom receptu

Ovaj je recept na forumu objavila meni jako draga forumašica Zla patka. Budući da su njeni keksi uvijek savršeni, morala sam recept isprobati. Namjerno sam radila malo deblje kekse, ali vi svoje slobodno razvaljajte tanje.

Pripazite da vam svi sastojci budu ohlađeni i da si olakšate, maslac narežite na listiće ili naribajte na ribež. Ako se odlučite za orašaste plodove, fino ih sameljite. Preporučam da koristite neki kiselkasti pekmez, poput onog od drijenka, šipka ili malina. Ako ne radite svoj vanil šećer, možete u obični šećer u prahu dodati mljevene vanilije.

Pripremite:

280g oštrog brašna, ako koristite orašaste plodove (350g oštrog brašna, ako ne koristite orašaste plodove nego samo brašno)
210g maslaca
100g samljevenih, oguljenih badema ili neoguljenih badema ili lješnjaka ili preprženih lješnjaka ili oraha
70g samljevenog vanil šećera
1 bjelanjak


Sve sastojke izvažite u staklenu ili porculansku posudu i brzo umijesite tijesto. Nemojte ga puno mijesiti da ne postane tvrdo. Tijesto oblikujte u kvadar i ostavite ga da se odmori na hladnom 2 sata, može i duže.
Razvaljajte na 3mm debljine i izrežite kekse. Pola keksa ispecite cijele, a drugoj polovici napravite rupicu u sredini.

Slažite u tepsiju od pećnice na papir za pečenje ili tepsiju namazanu maslacem i posutu brašnom. Pecite u blago zagrijanoj pecnici, na 175 C 7-9 minuta.


Keksi trebaju biti blijedi. Ako koristite orašaste plodove, vjerojatno će biti malo tamniji, ali pazite da ih ne prepečete.
Ohlađene kekse vadite iz tepsije i pustite da se potpuno ohlade. Sutradan (ili čak nakon 2 dana) ih s vanjske strane uvaljajte u vanil šećer u prahu i zalijepite finim kiselim pekmezom.
Imajte na umu da su keksi jako nježni i pucaju, ako ih se odmah valja u šećer i maže pekmezom.






Nema komentara :

Objavi komentar