subota, 21. studenoga 2009.

ZIMSKO VARIVO



Sve kuhinje svijeta imaju "zimsko varivo", pa čak i kad nemaju oštru zimu, kao lorco u Venezueli ili turlu furno u Grčkoj, kuhaju snažna, krepka variva koja daju snagu za teški rad ili zasitne, hranjive lonce za mnogobrojnu obitelj. 


Sve moguće kombinacije suhog povrća, krumpira, tjestenine, kukuruza ili zimskih plodova koji mogu preživjeti i u snijegom prekrivenom vrtu naš su kasnojesenski i zimski izbor. Za takva omiljena variva, čušpajze, maneštre, enolončnice i lonce i padele dušu su dali poriluk, kupus i kelj kao i korabice i cikla koje su nam na raspolaganju cijele zime.

Takav jedan "zimski lonac" nudi mašti da se razmaše, a spreman je u sebe primiti sve što vam padne na pamet, ako imate samo malo kuharskog "njuha".


Kod nas su omiljeni skromni kelj sa suhim mesom, poriluk sa slaninom ili vrhnjem, kupus sa svinjetinom i vinom zapečen u pećnici i svakako sve vrste grahorica koje vam mogu pasti na pamet.

Ako želite mali dašak egzotike probajte humitu - mladi kukuruz s paprikom i čilijem ili lorco s početka priče, u koji još dodajte i slaninu i grašak i punu šalicu jesenske ljepotice bundeve.

U našim kuhinjama s početkom zime neka zamirišu kobasice i kotleti, češnjak i luk, ublažite ih s povrćem i ponudite s domaćim kruhom i osjećajte se kao u kuhinji vaše bake.





Nema komentara :

Objavi komentar