nedjelja, 15. studenoga 2009.

DOMAĆI NJOKI



Za domaće njoke bit će vam potreban brašnasti krumpir, koji ima velik udio škroba. Mladi krumpir radi toga nije najbolji izbor i njega ne bih preporučila jer ima dosta velik udio vode radi čega se može dogoditi da tijekom miješenja dodajete previše brašna i dobijete tvrde i žilave njoke.

Odaberite krumpire jednake veličine, operite ih i stavite u veći lonac pun hladne vode. Nemojte ih guliti jer kora pomaže da krumpiri ne budu prevlažni nakon kuhanja. Pripazite da se kora ne raspuca jako jer će tada u krumpire ući previše vode.
Kada vidite da vilica glatko ulazi  u krumpir i da je omekšao, ocijedite vodu, dobro ih posušite pa zatim ogulite krumpire. Nemojte čekati da se krumpiri skroz ohlade jer baš dok su topli imaju karakterističnu škrobastu ljepljivost koja pomaže da njoki ostanu kompaktni bez dodavanja previše brašna. Gulite ih vruće, ali pažljivo, pomozite si nožićem ili nekim drugim kuhinjskim pomagalom.
Oguljene krumpire ostavite 10ak minuta da se hlade, zatim ih tople zgnječite ili protisnite kroz pasirku za krumpir i pripremite ostale sastojke za njoke.

Općenito pravilo za izradu njoka je da se za jednu osobu računa jedan veliki krumpir, a na jedan takav krumpir ide pola šalice brašna (60g). Neki stavljaju i manje, ako ne koriste jaje.
Ja sam upotrijebila 5 srednje velikih krumpira (900g), oko 2 šalice brašna (250g), pola žličice soli i jedno jaje. (Ako želite njoke sa sirom, dodajte pola šalice ricotte i četvrt šalice ribanog parmezana.)
Nisu svi krumpiri isti, tako da će možda neki "popiti" više, neki manje brašna, ali važno je da brašna dodate minimalno, koliko treba da dobijete povezano i ne prežilavo tijesto.

Neki u njoke ne stavljaju jaje, no u takav se pothvat upustite kad dobijete osjećaj za ovu vrstu tijesta. Iako su naoko jednostavni, njoki ipak traže nešto iskustva, upornosti i strpljenja kako bi se dobio savršen omjer krumpira i brašna i kao rezultat svilenkasti njoki. Za početak pokušajte s jajetom pa zatim s pola jajeta i onda bez. Kada ih budete mijesili bez jajeta, stavite manje brašna nego što je navedeno gore u receptu.

Na čistu podlogu stavite zgnječeni krumpir, na njega brašno i sol. U sredini napravite udubljenje i dodajte jaje. (Ako se odlučite dodati sir, u ovom trenutku dodajete i sir.) Jaje istucite vilicom i počnite mijesiti tijesto, tako da privlačite brašno i krumpir prema sredini. Mijesite nježno, bez grubog stiskanja i nabijanja tijesta.


Nemojte mijesiti predugo i nemojte dodavati previše brašna! Njoke treba zamijesiti što brže i blaže, da tijesto bude kompaktno i prozračno, a ne presuho i žilavo.



Oblikujte tijesto u pravokutnu štrucu, režite na šnite i svaku valjanjem oblikujte u dugačku, tanku kobasicu.


 Režite na njoke veličine 2cm. 




Njoke možete ostaviti u takvom obliku, a možete ih utisnuti u ribež, daščicu za njoke, vilicu ili na njima napraviti neki drugi uzorak po želji. Okrenite vilicu naopako i preko nje ukoso zarolajte njoke, da dobiju udubljenja sa svih strana.




Takvi njoki, s udubljenjima su bolji za umake jer se u njima umak zadržava i ne klizne s površine. 



Njoke malo pobrašnite i ostavite da kratko odmore prije kuhanja ili zamrzavanja. Nemojte ih ostavljati duže od 30ak minuta jer bi se mogli lijepiti tijekom kuhanja. 

Ako ćete ih zamrzavati, poslažite njoke na pladanj i stavite u zamrzivač na dva sata. Nakon što se zamrznu, stavite ih u vrećicu i vratite u zamrzivač gdje ih možete čuvati 6-8 tjedana. Zamrznute njoke odmah kuhajte, bez odmrzavanja.

Ako ćete njoke odmah kuhati svježe, otresite višak brašna i stavite ih u uzavrelu slanu vodu. Nemojte pretrpati posudu, radije ih kuhajte na par puta.
Kuhajte dok ne isplivaju na površinu - otprilike 2 minute. Pričekajte 10ak sekundi nakon što njoki isplivaju i šupljikavom žlicom ih vadite pa stavite direktno u umak. Neka krčkaju u umaku još 2-3 minute. 

Ako ih nećete stavljati u umak, već ih kuhate za kasnije, onda ih nakon kuhanja prelijte s malo maslinovog ulja ili maslaca, da se ne slijepe. Takve, unaprijed skuhane njoke možete staviti u hladnjak i čuvati 2 dana u poklopljenoj posudi. 







Nema komentara :

Objavi komentar