četvrtak, 29. listopada 2009.

JESEN

Kad ulicama zamirišu pečeni kesteni, a cvjećarice počnu nuditi bukete krizantema - jesen je tu.
Čak ako nam, kao ove godine, početak jeseni liči više na ljeto, kiše nas svejedno iznenade i sivilo rastuži.
Ipak, jesensko sivilo uspješno osvijetle svojim žutim sjajem, crvenim plamtećim listovima i narančastim nijasama - bundeve, dunje, zlatne kruške, crveni šipci i prve naranče i limuni.
Kraj listopada je i doba Halloweena, uvozne Noći vještica koja iako nema puno dodirnih točaka s našom tradicijom, zahvaljujući američkim filmovima sve češće se obilježava i kod nas. Lampioni koji se rade od velikih narančastih bundeva spajaju simboliku vatre, hrane i maske. Njih je lako izraditi. Dovoljno je izdubiti bundevu, upaliti svijeću i - zli duhovi su rastjerani.

Doslovno prevedeno ime All Hallows Eve znači Večer uoči Svih svetih i vuče korijene iz keltskih mitova i obilježavanja kraja jeseni i prelaska u zimu.
Kod nas je ta šašava bundevijada uvod u ozbiljan, ali dirljiv i simboličan običaj obilaska vječnih počivališta.I dok se širi miris krizantema i pečenih kestena, upaljenih svijeća i sjećanja vratimo se našim bundevama i jeseni i ponudimo obitelji toplu juhu, mirisnu pitu ili tanjur zlatnih njoka iz srca budeve.
Nema komentara :

Objavi komentar