ponedjeljak, 28. rujna 2009.

SVJEŽI SIR





Čim spomenemo svježi sir većina nas pomisli na plac i kumice u bijelim pregačama. Bijele polulopte koje skaču iz zdjela u naše vrećice odmah dozivaju i malo vrhnja. Onog finog gustog, mirisnog što se prelijeva preko gruda sira i postaje vrhunski gastronomski užitak. Ni jednostavnije hrane, ni većeg užitka.

Ako dodajete malo češnjaka, crvene paprike, soli, kapara, kopra...to već spada u specijalitete po kojima je naš sjeverozapad prepoznatljiv.




Mladi kravlji sir dobiva se zgrušavanjem svježeg ili toplinski obrađenog mlijeka. Koristi se svježe mlijeko s više mliječne masti - 3,2% i više. Ako želite sami pokušati napraviti svježi sir dodajte u litru zagrijanog mlijeka do 50°C 200 ml jogurta. Promiješajte, prekrijte s platnenim ubrusom i pustite da zrije na sobnoj temperaturi oko 24 sata. Tako dobiveni sir procijedite prvo kroz cjediljku, a zatim kroz gazu. Sigurno će vas razveseliti vlastiti proizvod, pa ako i ne bude onako ukusan kao onaj s placa.





U svim trgovinama namirnicama moguće je nabaviti svježi sir u bezbroj varijanti i prozvođačkih imena. Može biti zrnat, kompaktan, s manje ili više masti, posan ili u sirutki. Niska kalorijska vrijednost, puno bjelančevina, nešto ugljikohidrata, ali puno kalcija, fosfora i kalija čine ga visokovrijednom namirnicom, a ako su mu reducirane masnoće bit će ukusna dijetalna namirnica.




Ako kupujete u trgovini pazite na datum, a na tržnicama obratite pažnju na izgled i miris sira – mora biti sniježno bijel i ugodno mirisati. Čim je miris kiseo, znači da sir nije posve svjež.

Neiscrpna je riznica jela koja je moguće pripraviti od sira od predjela, salata, raskošnih pita i savijača, delikatnih pjenastih torti, zasitnih zlevanki i tradicijskih dodataka žgancima i palenti.




Nema komentara :

Objavi komentar