subota, 19. rujna 2009.

Džem od šljiva s rumom




Na 1 kg šljiva izmjerite 800 grama šećera.

Šljivama izvadite sjemenke režući ih oštrim nožem poprijeko jer uzduž pucaju kad ih stisnete. Tako prerezane neće se raspasti kod kuhanja. U posudu u kojoj ćete kuhati džem složite red šljiva - red šećera, pokrijte kuhinjskom krpom i pustite da odstoji najmanje 6 sati, najbolje preko noći.




Sutradan posudu stavite na laganu vatru i kuhajte oko sat i pol. Posudu povremeno protresite, nemojte miješati da se šljive ne raskaše. Kad ste dobili smjesu dovoljno gustu da se na hladnom porculanskom tanjuriću ne razlijeva nego stegne, maknite džem s vatre i na kilu šljiva dodajte jednu žlicu ruma.

Lagano promiješajte širokom lopaticom i punite tople staklenke. Odmah zatvorite.







4 komentara :

  1. Opet čeprkamo po pekmezima i mogu reći da imaš pravo - preukusno je.
    Ja to jedem žlicom kao desert,a moji obožavaju palačinke s ovim džemom ili kao preljev na koch.
    Jeka

    OdgovoriIzbriši
  2. Isti ovakav džem je pravila moja mama, dok smo odrastali! Nisam ga jela godinama, a danas sam poslala tatu da nadje rum, da bih iskoristila šljive sa njegovog malog ranča. Neponovljiv ukus ruma pomešanog sa šljivama koje ostano onako lepe, u komadima.
    Hvala što ste me poslale natrag u detinjstvo!

    OdgovoriIzbriši
  3. Draga Lana,
    pravo nam je zadovoljstvo čitati ovakav komentar i drago nam je što smo vam barem malim dijelom, ovim receptom priskrbile sjećanje na lijepe trenutke iz djetinjstva. Hvala vama!

    OdgovoriIzbriši