srijeda, 5. kolovoza 2009.

HOBOTNICA




Hobotnica (Octopus Vulgaris), kod nas još zvana i mrkač, folpa, mušun, štokalj, je stanovnik gotovo svih svjetskih mora. Odlično je prilagođena životu lovca, a istodobno nije lak plijen jer ima tajno oružje. U tjelesnim naborima krije vrećicu s crnilom koje ispušta kad želi zbuniti svoje neprijatelje.



 Graciozna i ljupka hobotnica izgleda kao gomoljasta glava s osam nogu. Ima veliku meku glavu položenu na "suknjicu" koja se nastavlja na dugačke krakove s velikim pipcima. No, njezino vrećasto tijelo zapravo krije iznimno dobro razvijen mozak i živčani sustav. Pokazalo se da hobotnica ima sposobnost učenja. U jednom su je pokusu naučili da opipom razlikuje različite oblike i predmete.
Sva ta pamet i ljepota nas ne sprečavaju da ih lovimo, a zahvaljujući samo njihovom izuzetno brzom rastu nismo ih još istrijebili.

Najčešće se priprema na salatu, u rižotu, u finim umacima, pečena na gradelama, u pećnici i ispod peke. Zanimljivo je da 100 grama hobotnice ima samo 73 kcal. Malo limunova soka ili finog blagog octa pretvorit će hobotnicu u omiljenu salatu. Ovisno o bogatstvu ostalih sastojaka, salata ne mora nužno biti predjelo. Uz fini kruh ili pogaču prija kao lagani ljetni obrok.




Kuhanje hobotnice izaziva vječne rasprave: u hladnu vodu, u vrelu vodu, s plutenim čepom ili s malo octa..?
Probajte ovako: Kad je izvadite iz zamrzivača i odmrznete, stavite osmokraku poslasticu u posudu s debljim dnom, poklopite i kuhajte!
Da, dobro ste uočili - nema vode. Sjajno se skuha u mekano podatno meso u vlastitom soku, a dovoljno je oko pola sata za hobotnicu od oko kilograma. Tako pripremljeno meso je izvrsno za salate, rižota ili brudet.
Brudet koji vam predlažemo ukusniji je što je veća količina sastojaka, a možete ga i zamrznuti: ohladite ga i zatvorite u posude za zamrzavanje. Čuvati ga možete nekoliko mjeseci.








Nema komentara :

Objavi komentar