petak, 17. srpnja 2009.

TIKVICE



Znate li koji je ljetni plod i voće i povrće?

Sigurno ste već čuli da gastronomija ignorira botaničku činjenicu da su sve tikve voće i tretira ih kao povrće. Tikvice spadaju u najstarije povrtne kulture. Vuku porijeklo iz Meksika, ali su u 16.st. stigle u Europu. Iznimno su popularne u mediteranskoj prehrani, no uspješno su se proširile na sva područja i pripremaju se u kuhinjama diljem svijeta.


Postoji obilje recepata po kojima od tikvica možemo raditi doslovno sve - kuhati ih, peći, puniti, dinstati, pohati, kiseliti. Mogu biti juhe, deserti, raskošni složenci ili isposnički skuhane u slanoj vodi i poprskane s par kapi maslinovog ulja. Najbolje ih je prirediti na žaru, bez nepotrebnog mučenja solju i cijeđenja vode. Dovoljno ih je lagano posuti s nekoliko zrna soli i malo maslinovog ulja ili mrvom maslaca.


Postoji mnogo vrsta tikvica, ali najpopularnije su zimske i ljetne. Zimske doživljavaju svoj puni sjaj u vrijeme Halloweena, ali mnogima su ipak draže ljetne, zelene. Možemo ih naći tijekom cijele godine, ali baš sada su najbolje. Početkom ljeta treba iskoristiti i hiperprodukciju žutih cvjetova. Mogu se pohati, puniti, stavljati u pite i kolače. 

Beru se poluotvoreni cvjetovi bez sićušne tikvice pri dnu cvijeta. Dakle, samo muški koji su obavili svoju botaničku svrhu - oprašivanje. Potrebno je ukloniti stabljiku i sitne listiće uz cvijet.


Ne zaboravite da su zrele tikve i tikvice pune ukusnih sjemenki koje prekrasno upotpunjuju jela s tikvama, ali su i odlične grickalice. Osim što su tikvice vrlo ukusne, ujedno su i niskokalorične. Jedna šalica tikvica ima samo 36 kcal!

Izvanredan su izvor mangana, vitamina C i A, kalija, vlakana i folne kiseline. Nutrijenti koje sadrži blagotvorno djeluju na organizam jer smanjuju rizik od moždanog i srčanog udara, utječu na smanjenje povišene razine kolesterola i štite krvožilni sustav.


Prilikom kupovine treba birati tikvice koje su teške, blistave i bez znakova smežuranosti. Uvijek je bolje kupiti tikvice manjih dimenzija jer su slađe i imaju bolji okus. Dakle, veličina je ipak važna.

Sasvim male tikvice nikako ne treba guliti. Šteta je odbaciti svu slast koja se nalazi baš ispod nježne kore. Treba ih čuvati od oštećenja jer to ubrzava njihovo propadanje. Prije stavljanja u hladnjak ne treba ih prati, a hladnjaku ih možemo držati do tjedan dana.

Da bismo u njima što dulje uživali možemo ih spremiti u zamrzivač. Potrebno je ih je narezati na ploške pa kratko blanširati i zatim zamrznuti, ali nemojte očekivati da će zadržati slast i mirise ljeta koje svježe obilno pružaju. Zamrznute su najbolje kao krem juhe ili nadjev u pitama.





Nema komentara :

Objavi komentar