subota, 18. srpnja 2009.

Čokoladni kolač s tikvicama


inspirirano receptom s bloga Chocolate&Zucchini


Pripremite:

240g brašna
40g kakaa u prahu
1 žličica sode bikarbone
½ žličice praška za pecivo
½ žličice soli
110g omekšalog maslaca
80g šećera
80g smeđeg šećera
1 vanil šećer
3 jaja
280g neoguljenih i naribanih tikvica
170g čokolade za kuhanje nasjeckane na sitne komadiće


za posipanje:

40g smeđeg šećera
70g proprženih i grubo sjeckanih lješnjaka



Pripremite sve sastojke i zagrijte pećnicu na 180°C. Namastite kalup za pečenje (okrugli, promjera 24cm). Pomiješajte sve praškaste sastojke (brašno, kakao, sodu bikarbonu, prašak za pecivo) i sol i ostavite sa strane. Mikserom istucite maslac, obje vrste šećera i vanil šećer dok mješavina ne bude pjenasta pa dodajte jedno po jedno jaje.


Žlicom primiješajte mješavinu s brašnom pa zatim primiješajte i naribane tikvice i na kraju komadiće čokolade te miješajte sve dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Smjesu izlijte u pripremljeni lim za pečenje pa pospite mješavinom šećera i lješnjaka.
Pecite 50-60 min i nakon toga ga hladite pola sata.


Kolač je odličan za one koji NE vole tikvice. Naime, nitko ne uspije prepoznati da su baš tikvice u ovom kolaču.

Broj komentara: 8 :

  1. ovo je skroz blesavo i neobično

    OdgovoriIzbriši
  2. možda izgleda skroz blesavo i neobično, ali je odlično. tikvice mu daju sočnost, dominira okus čokolade, a hrskavi lješnjaci su šećer na kraju. :cerek:

    OdgovoriIzbriši
  3. Da, mnogima je jako čudno kad čuju da su tikvice sljubljene s čokoladom, ali okus je odličan. (Maja)

    OdgovoriIzbriši
  4. bilo je i meni čudno dok nisam probala :s

    ali u osnovi je to ipak voćni kolač, hehe

    OdgovoriIzbriši
  5. Ovo moram probati....
    dd

    OdgovoriIzbriši
  6. Moram provjeriti, ali čini mi se da imam neke dvije tikvice u hladnjaku. Mogao bi ovo biti prvi recept kojeg ću isprobati! :top:

    Vorpi

    OdgovoriIzbriši
  7. Isprobano!!! Odlično. Prefino!


    V.

    OdgovoriIzbriši
  8. Prefin, i tako sočan kolač, njam! Kad god mi ostane u frižideru jedna tikvica, znam što s njom... ;-)

    OdgovoriIzbriši