ponedjeljak, 1. lipnja 2009.

GRAŠAK






Grašak nam je stigao iz centralne Azije, a jedemo ga već tisućama godina. Štoviše, grašak se spominje u Bibliji, a slavljen je u egipatskoj, grčkoj i rimskoj civilizaciji.
Francuski kralj Luj XIV. je grašak proglasio sastavnim dijelom jelovnika na zabavama francuskog dvora. Vjerojatno radi njegovog veselog izgleda – male žarko zelene kuglice su se fino slagale sa pozlatom i sjajem kristala i porculana.






Grašak ima svu silu vitamina (B1,B6,C,K,...) željeza, minerala, kiselina i antioksidansa.

Ne traži dugotrajnu termičku obradu, a posve mlada zrna možete staviti u svježe salate s radićem, matovilcem ili kao dodatak krumpir salati.
Dobar je samo skuhan pa bačen na malo maslaca, u juhama, kao varivo, kao sofisticirana kremica, posve mlad kao mahuna s nježnim zrnima, a dio je i našeg tradicionalnog stola: francuska salata, rizibizi ili grašak s noklicama.

U proljeće uživajte u svježe ubranom grašku, a cijele godine u toliko hvaljenom, smrznutom zelenom blagu.












Nema komentara :

Objavi komentar